Tandvleesaandoeningen

Wat zijn tandvleesaandoeningen?

Onder tandvleesaandoeningen verstaan we een ontsteking van het tandvlees, die in een vergevorderd stadium kan leiden tot aantasting van het kaakbot waarin de tanden en kiezen zijn vastgezet. Tandvleesaandoeningen worden veroorzaakt door de bacteriën in tandplak: een kleverige, kleurloze film die voortdurend op uw tanden wordt afgezet. Als u tandplak niet verwijdert door dagelijks te poetsen en te flossen, kan de plak zich vermeerderen en zullen de bacteriën niet alleen het tandvlees en de tanden infecteren, maar ook het kaakbot waarin de tanden vastzitten. Hierdoor kunnen tanden en kiezen losraken of uitvallen. Ook kan het noodzakelijk worden een tand of kies te laten trekken.

Tandvleesaandoeningen doorlopen drie stadia:

 • Gingivitis: dit is het eerste stadium, bestaande uit een tandvleesontsteking die wordt veroorzaakt door de vorming van tandplak op de tandvleesgrens. Als de tandplak niet verwijderd wordt door dagelijks te poetsen en te flossen, ontstaan er toxische (giftige) stoffen die het tandvleesweefsel irriteren. Hierdoor ontstaat gingivitis. Misschien treedt er tijdens het poetsen of flossen een lichte bloeding op. In dit beginstadium kan de schade nog ongedaan worden gemaakt, aangezien het bot en het bindweefsel waardoor de tanden op hun plaats worden gehouden, nog niet is aangetast.
 • Parodontitis: in dit stadium is er al onomkeerbare schade toegebracht aan het bot en het weefsel waarin de tanden vervat zijn. Het tandvlees vormt soms een holte onder de tandvleesgrens, waarin voedselresten en plak zich ophopen. Met de juiste behandeling door een tandarts en een verbeterde gebitsverzorging kan verdere schade meestal nog worden voorkomen.
 • Gevorderde parodontitis: in dit eindstadium zijn het weefsel en het kaakbot rond uw tanden vernietigd, waardoor tanden en kiezen kunnen verschuiven of losraken. Dit kan gevolgen hebben voor uw “beet”. Indien een agressieve behandeling niet meer mag baten, moeten er misschien tanden worden getrokken.

Hoe weet ik of ik een tandvleesaandoening heb?

Tandvleesaandoeningen kunnen zich op elke leeftijd voordoen, maar komen vaker voor bij volwassenen. Als een tandvleesaandoening in een vroeg stadium wordt onderkend, is er nog iets aan te doen. Ga dus naar de tandarts als u een van de volgende symptomen herkent:

 • rood, opgezet, gezwollen of gevoelig tandvlees.
 • tandvlees dat bloedt tijdens het poetsen of flossen
 • tanden die langer lijken te worden doordat het tandvlees zich terugtrekt
 • tandvlees dat is losgeraakt van de tand of kies, waardoor zich een holte heeft gevormd
 • een verandering in de aansluiting tussen boven- en ondergebit tijdens het bijten
 • de vorming van pus tussen de tanden en het tandvlees
 • een voortdurende slechte adem of vieze smaak in de mond.


Hoe worden tandvleesaandoeningen behandeld?

 • De eerste stadia van tandvleesaandoeningen kunnen vaak worden genezen door zorgvuldig poetsen en flossen. Een goede gebitsverzorging voorkomt de opbouw van tandplak.
 • Een professionele gebitsreiniging door een tandarts of mondhygiënist is de enige manier om aangekoekte tandplak te verwijderen die is verhard tot tandsteen. De tandarts of mondhygiënist verwijdert dan de tandsteen die zich boven en onder de tandvleesgrens heeft gevormd. In ernstige gevallen wordt vaak een behandeling uitgevoerd waarbij het oppervlak van de tandwortel wordt geëgaliseerd. Hierdoor kan tandplak zich moeilijker afzetten.


Door regelmatig voor controle naar de tandarts te gaan, zorgt u ervoor dat tandvleesaandoeningen kunnen worden behandeld voordat ze uitgroeien tot een ernstiger probleem. Bij een vergevorderde tandvleesaandoening is een behandeling door de tandarts noodzakelijk.